tirsdag den 27. maj 2008

Referat af workshop om DKK i arbejdet med større børn og unge

Referat af workshop om DKK i arbejdet med større børn og unge

– Netværkskonference Dannerseminariet 22. april 2008.
Deltagere i workshoppen: Martin, Danner; Esben, Frøbel; Povl, Højvang; Lena, Hillerød og Birte, Ballerup (ref).
Udveksling af erfaringer: hvad og hvordan gør vi
Fritidspædagogik og ungdomsområdet er generelt indbygget i forløbene, eksempelvis i kombination med pædagogik, specielt har vi arbejdet med sprog (unges sprog, SMS, internet), medier, musik og kropskultur, raptekster, ungdomskulturer, kulturmøde og minoritetskulturer.
Dorte har desuden på Slagelse fået DKK-faget indarbejdet i kravene til 1. praktik, hvor de studerende skal fokusere på sprogfremme.
Området: fritidspædagogik og ungepædagogik
er generelt et underprioriteret område, jf. kommunesammenlægningerne, hvor det fritidspædagogiske område mange steder er lagt ind under en anden lovgivning (eksempelvis SFOII i stedet for fritidsklubber eller ungdomsskolen overtager klubområdet og medfølgende forpligtelser – i visse områder er klubber lagt under fritidsloven, som bl.a. medfører at klubben alment forebyggende formål og det socialpædagogiske element ikke længere er et krav for klubbens virksomhed).
Det er vigtigt at holde fast i det praktisk/musiske samt SFO/klub = børnenes fritid som modvægt til skolen - også at der er andre læringsmuligheder og potentialer i fritiden end i skolen. Eksempel kan man frygte at forsøgene med heldagsskole og et større fokus i det fritidspædagogiske område på formel læring vil undertone betydningen af de uformelle og kreative læringsrum, som bl.a. findes i fritidsinstitutionerne.
SFO/klub-området er generelt dårlige til at dokumentere og dermed legitimere deres praksis – men kan forestille sig at læreplanerne på SFO-området kan have den positive effekt at pædagogerne bliver mere spidse på egen praksis, således at den uformelle læring også tilgodeses. Faren er at alt bliver rettet mod skolen og den formelle kvalificering.
Generelt er dette altså et område som trænger til fokus – ikke mindst fordi inklusion af de børn og unge som udgrænses i skolesystemet.
Og så talte vi i øvrigt om hvad der er blevet af kompetenceudviklingsmidlerne – dem har vi rigtig meget brug for til opkvalificering af faget – helt generelt.

Ingen kommentarer: